A fogyókúrával sajnos árthatunk is az egészségünknek. Ezért hangsúlyoztam, hogy senki ne vágjon bele semmilyen diétába anélkül, hogy át ne gondolta volna, utána ne nézett volna.

Sajnos elterjedt módszer a koplalás, amivel csak ártunk magunknak!

Ezt a módszert jobb ha el is felejtjük. Árt az emésztőrendszernek, az anyagcserének és okozhat igen komoly problémákat is akár rövid, akár hosszú távon. Lehet hogy az elején fogysz néhány kilót, de a nem evést hosszú távon nem lehet bírni és valószínűleg duplán jönnek vissza azok a bizonyos leadott kilók.

Megint más ha valaki böjti napokat tart, mondjunk havonta egyet-kettőt a méregtelenítés miatt. De hosszú távon ez a módszer biztosan nem jó megoldás.

Az egyéb divat diétákkal is érdemes óvatosan bánni, azoknak is megvan a maga veszélye.

A szénhidrátszegény diéták mind például az Atkins-diéta, okozhatnak szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenést is.

Főleg az első szakaszban előfordulhat szédülés, fejfájás és emelheti a koleszterinszintet. Ezt a módszert nem mindenki szervezete bírja ki hosszú távon. Érdemes orvoshoz is fordulni, egy általános kivizsgálásra, vérkép vizsgálatra. Lehet rejtett betegséged amit ez a diéta előhozhat.

A fehérje-diétáknak is lehetnek árnyoldalai

A Banting-diéta például egyhangú és a sok állati fehérje magas húgysavszintet okozhat. Az úgynevezett „túró-diéta” vashiányhoz vezethet, ami sok betegség alapját képezheti. A fehérje egyik legalapvetőbb szükségletei szervezetünknek. Hiánya esetén izomsorvadás is kialakulhat, nem beszélve a fejlődési zavarokról főleg a fiatalabbak esetében.

A szénhidrát dús diéták között is akadnak negatív példák. A rizsdiéta bár igen hatékony, egyhangúsága miatt vitaminhiányhoz és esetlegesen kiszáradáshoz is vezethet. A burgonya-tojás diéta esetében megnőhet a koleszterinszint és szintén vitamin- és ásványi anyag hiányt okozhat.

Gyümölcsdiéták és ivókúrák

Még a gyümölcsdiéták sem teljesen egészségesek.

Ha csak egyfajta gyümölcsöt eszünk folyamatosan, akkor minden egyéb fontos tápanyag, ásványi anyag hiányozni fog szervezetünknek. Ez vonatkozik az összes gyümölcsdiétára legyen az alma, ananász, szőlő vagy dió-diéta.

Az ivókúrák vas- vitamin hiányos állapotot okozhatnak.

Ezekkel természetesen nem elriasztani vagy lebeszélni akarok bárkit is diétázásról, fogyókúrázásról, egész egyszerűen csak felhívnám a figyelmet azok veszélyeire. Ha átgondoltan, ütemezetten, változatosan tesszük mindezeket, egészségesebben és karcsúbban élhetünk.

Mindenképpen ötvözzük a mozgást az étrendváltozással, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és a háziorvos vagy egyéb szakember tanácsát sem árt kikérni. A diéta célja az, hogy egészségesebben éljünk, ne okozzunk magunknak betegségeket, kellemetlenségeket.

Címkék: , , , , , , , ,

Szólj hozzá Te is!