2010/06/27 | diéta | Címkék:, , , ,

Szénhidrátszegény diéták: Atkins-diéta

Az egyik legelterjedtebb szénhidrátszegény diéta az Atkins-diéta. Lényege a zsírégetés folyamatának beindítása, vagyis hogy szervezetünk zsírok égetéséből nyerje a működéséhez szükséges energiát, a zsírkészlet felhasználásával indítva el a fogyást.

A módszer 4 szakaszból áll.

Atkins diéta – 1. szakasz

Az első szakasz a legnehezebb, ebben az időszakban mindösszesen 20 gramm szénhidrát bevitelt engedélyez, viszont beindul a fogyás folyamata. Ez az szakasz átlagosan 2 hétig tart és körülbelül 2 kg mínuszt jelent hetente.

Amit egyáltalán nem szabad fogyasztani az Atkins diéta során: gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, keményítő tartalmú zöldségek (krumpli, kukorica) tej, joghurt, túró, olajos magvak (dió, mogyoró stb.) kávé, tea és egyéb koffein tartalmú italok.

Amit szabad enni: fehérje, baromfi, hal, kagyló, tojás, vörös húsok, zsír, vaj, majonéz, olíva olaj, sáfrány, napraforgó vagy más növényi olaj, zöld-saláta, zöldségek, valamint kis mennyiségben sajt, tejföl, tejszín.

Az édesítőszerek közül használható a szukralóz, szaharin és a ciklamát.

Naponta legalább 2-2,5 liter folyadék fogyasztása szükséges. Ez lehet víz, szóda, koffeinmentes kávé vagy tea.

A fűszerek használata megengedett, de ne legyen benne hozzáadott cukor.

Atkins diéta – 2. szakasz

A második szakaszban a megindult fogyási folyamatot kell fenntartani. A szénhidrát mennyisége heti 5 grammal növelhető. A fogyás mértéke átlagosan 1,5 kilogramm hetente és addig tart amíg már csak 4-6 kg súlyfeleslegnél tartunk.

Atkins diéta – 3. szakasz

A harmadik szakaszban tovább növelhető a szénhidrát mennyisége 10 grammal. Ez a szakasz addig tart amíg el nem érjük a kívánt testsúlyt.

Atkins diéta – 4. szakasz

A negyedik szakaszban az elért testsúly megtartása a cél. A szénhidrát mennyiség maradjon állandó.

Megjegyzések a diétához

Fontos kiemelni, hogy ezt a típusú diétát nem mindenki szervezete tolerálja, nem mindenki tudja betartani.

Főleg az első szakaszra jellemző a szédülés, fejfájás, gyengeség érzése, ami akár a mindennapi teendők végzésében is megzavarhat. Máj- és veseproblémákkal el se kezd!! A szénhidrátbevitel pontos betartásához tápanyagtáblázatot kell használnod.

Kialakulhat vitamin- és ásványi anyag hiány is, ami további egészségkárosodáshoz vezethet. Ezzel senkit nem szeretnék lebeszélni erről a diétáról, csak mindenki gondolja át, hogy neki ez megfelelő-e.

Nem árt esetlegesen egy diabetikus szakértő véleményét is kikérni.

A diéta előnye az aránylag gyors fogyás, illetve hogy a ilyen típusú táplálékbevitel mellett az éhségérzet később jelentkezik. Mivel oda kell figyelned az ételek különböző tápanyag tartalmára, így magadnak is kialakíthatsz egy kissé kímélőbb, de még hatékony étrendet.

Erre a diétára is jellemző, hogy bár látványos és bizonyítottan működik, ha eltérünk az étrendtől könnyen visszajönnek a leadott kilók.

taplalkozasi piramis Szénhidrátszegény diéták: Atkins diéta

Táplálkozási piramis

Címkék: , , , ,

Szólj hozzá Te is!